De 4 talen van NL

De vier talen van NL is een werkwijze die aansluit bij de verschillende leefwerelden waarin we als persoon denken, handelen en leven. Deze werelden zijn tot stand gekomen door specialisaties, alles te organiseren en in te delen.  Deze indeling zien we terug in de splitsingen van o.a. overheden, onderwijs en ondernemers en zeker ook tussen beroepen, rollen en functies. Daaraan gekoppeld hebben we de gehele maatschappij georganiseerd met verwachtingspatronen, gebruiken, gewoontes en wetten. Gezamenlijk houden we ze in stand, mede om in onze eigen leefwereld te kunnen blijven.

Achter deze specialistische indeling gaat een 'taal' schuil, met gebruiken, spelregels en belangen. Het herkennen en 'vertalen' van die talen kan bijdrage aan resultaten behalen en doelen bereiken. Ook het bewust handhaven en niet vertalen kan echter bijdrage aan een goede oplossing. De keuze wanneer wel en niet te 'vertalen' dient wel bewust genomen te kunnen worden. Hiervoor zullen de talen herkent dienen te worden, waarna vertalen een bewuste keus kan zijn.

Hoe kom het nu dat je 'automatisch' meer aanleg hebt voor een bepaalde taal?  Welke taal spreek je zelf van nature of juist helemaal niet?  Aan de hand van de twee dimensies te weten: veel versus geen risico en relatie versus inhoudsgericht ontstaat er een denkkader wat ik hanteer om zaken te bespreken en verder uit te werken.

De taal van de ondernemer is wezenlijk anders dan die van de bestuurder, de expert heeft andere woordkeuzes dan de vernieuwer. Maar wanneer praten we nu met de ondernemer? Het kan ook een zetbaas zijn, die vernieuwer of juist die vakman. Is de bestuurder een bestuurder of inhoudelijke expert die op de stoel van de bestuurder is gekomen? Er zijn ook goede inhoudelijke vernieuwers en ondernemende bestuurders. Welke eigenschappen en keuzes maken deze personen en wat zijn hun valkuilen of succesfactoren?  Welke bijzondere eigenschappen hebben de verschillende types?

Mendelssohnlaan 10 | 4837 CV  Breda | E-mail: info@tinggie.nl